Inredningskoncept Oak Arlanda

Restaurangerna som finns där när vi behöver dem...

Om att bygga krogar på flygplatser och centralstationer

Uppdrag

Att driva restaurang på en flygplats är speciellt. Arbetsdagarna är långa, målgruppen är begränsad och många av gästerna skulle helst vara någon annanstans.

Några som vet allt som är värt att veta om krogarna på våra flygplatser är SSP Sweden - Scandinavian Service Partner Sweden. Deras affärsområde är att vara food- & retailleverantörer i resemiljö med flygplatser och centralstationer som huvudmarknad. Genom åren har Salt & Mortel byggt otaliga restauranger åt SSP på Arlanda, Landvetter, Kastrup, Gardemoen och på Vanda i Helsingfors samt på centralstationer runt om i Sverige. För några år sedan var det dags att bygga Oak, en restaurang på Arlanda som många säkert besökt. Mats Andersson är projektledare på SSP och berättar om bakgrunden till Oak.

- "I fallet med Oak hade vi en arkitekt som finns i New York - Maria Larsson - som ritade grunden. Sedan gjorde vi själva justeringar innan uppdraget gick vidare. Salt & Mortel fick i uppgift att ta fram och montera barens olika delar, pergolor, vitrinväggar och väggsektioner. De levererade även soffor, bordsskivor och stativ."

Flygplatser innebär speciella utmaningar även i byggskedet.

- "Att göra en byggnation på en flygplats handlar i huvudsak om två utmaningar. För det första måste du ha en leverantör som kan leverera just in time. Saker måste komma samtidigt och monteringsarbetet måste vara effektivt. För det andra är det betydligt mer slitage på en flygplatsrestaurang än på de flesta andra restauranger, vilket ställer högre krav på materialval och tillverkning", menar Mats.

 

Salt & Mortels snabba och effektiva montörer - de är guld värda på en flygplats.

Mats Andersson, projektledare SSP
Insats

Salt & Mortels uppdrag var att leverera specialsnickerier och möbler och sedan se till att monteringen löstes på bästa sätt.
- "Oak-uppdraget var ett riktigt roligt projekt", säger Caroline som var projektkoordinator från Salt & Mortels sida. "Det var mycket tempo och flow, alla var taggade att leverera och se till att alla tider hölls."

Att arbetet på plats fungerar smärtfritt är ett av de viktigaste kraven när man arbetar i miljöer där en annan verksamhet är igång under tiden. Det ska gå så snabbt som möjligt, det ska störa övriga aktörer så lite som möjligt och inte minst finns det extremt höga säkerhetskrav.
- "Det finns flera anledningar till att vi väljer att arbeta med Salt & Mortel", säger Mats Andersson på SSP. "Den allra viktigaste faktorn är faktiskt montörerna. Salt & Mortels montörer är otroligt effektiva, de är samspelta och jobbar alla mot samma tydliga mål - att göra ett bra jobb och att bli klara i tid. På en flygplats är det A och O."

Säkerheten är som sagt en annan viktig aspekt, och där har Salt & Mortel en särställning.
- "Salt & Mortels montörer kommer in och sköter sig själva, andra får en badge som gäller under fem dagar. Med de här killarna vet man att de löser de problem som uppstår, det är en stor trygghet för oss som kunder", säger Mats.

Nästa gång du sitter på en flygplatsrestaurang - titta dig lite extra omkring. Kanske är det Salt & Mortel som varit där och jobbat för att du ska få en bra plats att varva ner på inför din flygresa.

Vill du förverkliga en dröm?
Alla case